
FAQ

Helaas zijn er een paar kleine foutjes in het spel geslopen. Maar geen nood, geen van deze foutjes 
beïnvloedt het spel zelf, wat daardoor dus 100% speelbaar is.

Om welke foutjes gaat het?
1.	 In het overzicht van het speelmateriaal staat abusievelijk vermeld dat er 21 kleine 

kamelen en 3 grote peperzakken in het spel zitten (overgenomen uit een oudere versie 
van de spelregels). Dat moeten echter 20 kleine kamelen en 4 grote peperzakken zijn. 
Omdat kamelen en goederen onbeperkt in het spel zijn (zodat niemand op het idee komt 
om de voorraad leeg te kopen), verandert er dus eigenlijk niets.

2.	 Veld 48 van het scorespoor toont geen getal. We zijn er echter van overtuigd dat de spelers die 
zo ook kunnen meetellen. We beseffen dat veld 42 beter had geweest, maar helaas hebben we 
de fout niet mogen uitzoeken...

3.	 Helaas is de stad Beijing verkeerd geschreven en heet bij ons Bejing. Wij 
verontschuldigen ons voor dit foutje en hopen dat we onze Chinese vrienden niet 
hebben teleurgesteld. Dat was zeker niet onze bedoeling.

Verschil tussen “Naar de markt” en “Gunst van Khan”

De categorie “Naar de markt” bestaat uit 4 gescheiden actievelden: goud, zijde, peper en kamelen. Een 
speler die “naar de markt” gaat, kiest één van deze actievelden en neemt op 
basis van zijn gebruikte dobbelste(e)n(en) de gekozen soort, bijvoorbeeld 
kamelen. Gaat hij later in de ronde weer “naar de markt”, dan moet hij een 
ander actieveld, bijvoorbeeld peper, kiezen (omdat elke spelerskleur per 
actieveld maar 1 keer mag voorkomen).
Uitzondering: met behulp van een zwarte of witte dobbelsteen zou de speler 
een eerder gebruikt actieveld (bijvoorbeeld kamelen) wel opnieuw kunnen kiezen.

De categorie “Gunst van Khan” bestaat uit 1 actieveld met 4 dobbelsteenlocaties. Dat betekent dat iedere 
speler deze actie met zijn spelerskleur niet meer dan 1 keer kan kiezen.

Uitzondering: met behulp van een zwarte of witte dobbelsteen zou de speler de actie “Gunst 
van Khan” wel opnieuw kunnen kiezen.

Voorbeeld: Groen heeft een 3 op de eerste locatie van de actie gezet. Rood heeft een 
4 op de tweede en Blauw eveneens een 4 op de derde locatie gezet. Groen, Rood en 
Blauw kunnen de actie “Gunst van Khan” deze ronde niet meer kiezen, tenzij ze er een 
zwarte of een witte dobbelsteen voor gebruiken.

Opmerking: een speler hoeft voor het inzetten van een dobbelsteen bij de “Gunst van Khan” nooit te betalen.

Kleine foutjes – Die hebben we helaas over het hoofd gezien.
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Verduidelijkingen



Verduidelijkingen van sommige stadskaarten
Er zijn 2 stadskaarten met een dubbele pijl. Een speler die deze actie kiest, bepaalt eerst welke 
ruilactie hij wil uitvoeren (geld tegen punten of andersom, of goederen tegen kamelen of 
andersom). Het aantal ogen op de gebruikte dobbelsteen bepaalt dan hoe vaak hij de gekozen 
ruilactie mag doen.

Er zijn 2 stadskaarten met dit symbool. De speler bepaalt eerst hoeveel stappen hij wil doen 
(maximaal zoveel als het aantal ogen op de gebruikte dobbelsteen) en betaalt dan de gevraagde 
goederen/kamelen. Hij doet dan al zijn stappen en zet uitsluitend een handelspost in de stad 
waar hij eindigt.

Verduidelijkingen van karakters
Wilhelm von Rubruk: de speler moet eerst volledig betalen (geld en kamelen) voor alle stappen 
die hij deze beurt doet. Pas nadat hij zijn reis heeft gemaakt, neemt hij de bonussen van alle 
steden waar hij een nieuwe handelspost heeft gezet (in de volgorde waarin hij deze aandeed).

Niccolo en Marco Polo: de speler moet eerst volledig betalen (geld en kamelen) voor alle stappen 
die hij deze beurt doet. Daarna verdeelt hij de stappen over zijn 2 pionnen. Zet hij in deze 
beurt 2 nieuwe handelsposten op het speelbord, dan bepaalt hij zelf de volgorde waarin hij de 
eventuele bonussen neemt.

Handelscontracten
Kiest een speler het actieveld “handelscontracten” en ligt er slechts 1 in de rij, dan neemt hij dat. Pas na het 
afronden van deze actie worden er 2 nieuwe handelscontracten van de speciale stapel in de rij gelegd. 

Voorbeeld: er ligt 1 handelscontract in de rij. De speler die aan de beurt is, legt 
een “1” op het actieveld “handelscontracten”, betaalt 1 geld en neemt het laatste 
contract. Hij mag nu niet direct de rij aanvullen en het nieuwe contract onder de 
“1” nemen, omdat de rij pas na het afronden van de actie wordt aangevuld.    

Verduidelijkingen
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