
 
 
 
 

 
 
 

April 7, 2014 
  

 
 
Mr. Raymond Pisani, LRT 
Chair, Advisory Comm. on Respiratory Care 
204 Tournament Blvd. 
Berwick, LA 70342 
  
 RE: PERFORMANCE OF BLOOD GAS ANALYSES  
  BY LICENSED RESPIRATORY THERAPISTS 
        
 
Dear Mr. Pisani: 
 
 During its March 2014 meeting the Louisiana State Board of Medical Examiners (the 
"Board") considered the request of its Advisory Committee on Respiratory Therapy for a 
definitive statement of its opinion as to whether or not the scope of respiratory therapy practice 
in this state includes the analysis of arterial blood gases on blood gas instrumentation analyzers 
by respiratory therapists.  As we understand, the Committee’s request was prompted by 
information indicating that hospital inspecting agencies may be acting under the belief that 
respiratory therapists may draw, but not analyze, arterial blood gas samples. 
 

The Board asked that I acknowledge and thank you for your letter of February 5, 2014, 
and advise you that it has been its long-held view that the practice of respiratory care in 
Louisiana includes blood gases analyses performed by respiratory therapists on blood gas 
instrumentation at the point of care, when conducted on the written prescription or verbal order 
of a licensed physician (or physician assistant or advanced practice registered nurse).1

 
   

In such instances, the Board would expect that a respiratory therapist would be 
appropriately trained and qualified in the use of the equipment and that the equipment would be 
maintained by the hospital or facility’s clinical laboratory and in compliance of all quality 
control measures. 
 
                                                
1Respiratory therapy, as defined by Louisiana law, La. Rev. Stat. §37:3353(5)(l)(i), includes, among other items, 
the: (l) Performance of specific procedures and diagnostic testing relative to respiratory therapy that are ordered by a 
physician, advanced practice registered nurse, or physician assistant to assist in diagnosis, monitoring, treatment, 
and research, including: 
  (i) Drawing arterial, venous, and capillary blood samples and other body fluids for analysis to determine 
laboratory values to be performed on blood gas instrumentation.  
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Conversely, the scope of respiratory practice does not encompass the performance of 
blood gas analyses for any reason on non-respiratory therapy patients, or other than on the verbal 
or written order of a physician (or a physician assistant or advanced practice registered nurse).  

 
The Board’s opinion will be communicated to Louisiana Department of Health and 

Hospitals/Health Standards Section and the Louisiana Hospital Association.   
 
We trust that the above is responsive to your request.  If not, please let us know.     

 

 Very truly yours, 

 LOUISIANA STATE BOARD OF 
      MEDICAL EXAMINERS 

 
 
 

 
 By:  

 Rita Arceneaux 
 Confidential Executive Assistant 

 
 


